Termosifon Emniyet ventili görevi nedir ?
Termosifon emniyet ventili, görevi içinde bulunan kazanda emniyeti sağlayan tesisat aparatıdır. Termosifon emniyet ventili sıcak su kazanlarda oluşan basınçtan dolayı geriye kalan sistemde bulunan elemanların korunmasını sağlar. Termosifon emniyet ventili olarak genellikle paslanmaz emniyet ventili kullanılır.
Paslanmaz emniyet ventili güvenirliğiyle ön plana çıkan, su sistemlerinde sıkça yalanan paslanma sorunundan etkilenmeyen ventil tipidir. Bu nedenle kazan ve tankların termosfion sistemlerinde sıklıkla paslanmaz emniyet ventilleri kullanılır.
Güvenli termosifon kullanımı için Emniyet ventilini mutlaka taktırın !
termosifon emniyet ventilleri, sıcak su sistemlerinde güvenliği sağlamak için kullanılan önemli bir bileşendir. Çalışma prensipleri ve işlevleri sayesinde, sistemde oluşabilecek aşırı basınç ve patlama riskini engelleyerek kullanıcıların güvenliğini sağlar. Bu nedenle, termosifon emniyet ventillerinin doğru kurulumu ve düzenli bakımının yapılması son derece önemlidir.
Termosifon Emniyet Ventili görevi nedir ?
Termosifon emniyet ventili kazan ve tanklarda güvenliği sağlamaya yarar. Sistemde basınç istenilen değerin çok üzerine çıkarsa emniyet ventili devreye girer ve basıncı istenilen seviyeye düşürür. Emniyet ventilinin olmadığı kazanlarda basınçtan dolayı patlamalar oluşur. Bu patlamalar tüm tesisatı ve insan güvenliğini tehlikeye atar. Güvenliği sağlayabilmek için emniyet ventili şarttır.
Termosifon emniyet ventili genellikle kalorifer kazan sistemlerinde, şofben tesisatında ve tankların gaz salınımında kullanılır. Ventilde yer alan membran sistemi aşınmaya karşı dirençlidir. Gerekli bakım ve tamir yaptırıldığı sürece emniyet ventili uzun yıllar sorunsuzca kullanı
Termosifon Emniyet Ventili Nasıl Çalışır?
Termosifonda bulunan su kaynama noktasına ulaştığında termosifon içerisinde yüksek basınç oluşur. Tesisatta bulunan su basıncı aşırı arttığından tesisata bağlı olan her şey basınçtan zarar görebilir hatta termosifon patlayabilir. Termosifon emniyet ventili ise karşı basınç prensibine bağlı olarak tahliye kısmında su atmaya başlar. Atılan su sayesinde sistemdeki basınç yavaş yavaş düşer.
Termosifon Emniyet Ventili Nereye Takılır?
Emniyet ventili, termosifonun alt kısmında yer alan soğuk su girişine takılır. Termosifonun soğutma görevini yapabilmesi için emniyet ventilinin buraya takılması zorunludur. Termosifonun içerisinde su kaynama noktasını aştığıdna emniyet ventili su tahliye edilmesini sağlar. Tahliye edilip tesisattan su azaltıldığı için bir taraftan da tesisata su çekilip sistemin soğutulması gerekir. Bu nedenle termosifon emniyet ventilleri soğuk su girişlerine monte edilir.
Büyük sistemlerde tek bir emniyet ventili yetersiz kalıyorsa birden çok emniyet ventili seri bağlı şekilde kullanılabilir. Böylece tam sızdırmazlık ve güvenlik sağlanır. Emniyet ventilinin bağlantı çaplarının tesisata uygun olmasına dikkat edilmelidir. Yanlış çaptaki emniyet ventili takılırsa işlevini yerine getiremez
Mandallı Termosifon Emniyet ventilinde bulunan mandal ne işe yarar?
Mandalı aç-kapat yaparak, tahliye işlemini sağlayan sızdırmazlık contası ve tahliye ağızı arasında zamanla oluşabilecek kireçlenmenin engellenmesi için sisteme müdahale edebilmeyi sağlar. Emniyet ventilinin conta ve kapama zemini, tesisatta oluşabilecek kireç, kum çakıl tanesi gibi cisimlerle tıkanma ihtimaline karşı önlem alınmış olunur. Mandalı açıp kapattığınızda ventil tahliye ağızından su damlayacaktır. Eğer damlama olmuyorsa, lütfen teknik servise müracaat ediniz